Carti vechi, idei noi

pictura cartiLa ce poate mai poate folosi o carte veche in afara de lectura si colectionare? Ca panza pentru niste desene cel putin neobisnuite. Ekaterina Panikanova creeaza lucrari cu o forta interioara deosebita, undeva intre pictura, colaj si instalatie.

Acestea sunt compuse din paginile unor carti vechi, atarnate pe peretii galeriilor de arta, aliniate conform unei simetrii personale, pe care artista deseneaza cu tus negru sau alb diferite siluete sau momente care surprind o amintire indepartata.

Fiecare pagina de carte este personalizata cu un fragment de desen, bucatile fiind aranjate ulterior ca intr-un puzzle pentru a crea imaginea figurativa a ceea ce voia artista sa expuna, insa acestea pot fi aranjate oricum, creand o imagine distorsionata dar de efect. Antilope, jucarii, dulciuri, copii si parinti, toti sunt subiectii acestor portrete pline de imagine. Din aceasta tehnica emana o nostalgie a copilariei, insa sub o forma personala, cu un aer vintage trist.

In prezent, artista lucreaza in Roma, expunand la celebra Galerie Z2O din acelasi oras. Lucrarile ei pot fi vizualizate pe pagina personala Ekaterina Panikanova.

Speram ca v-am inspirat, macar putin, cu o idee de refolosire intr-un mod creativ a acelor carti vechi si uzate ce stau pe ultimele rafturi ale bibliotecii.

carte pictata

pictura carte

carti pictate

Sursa imagini