DPI sau „dots per inch”

De cele mai multe ori, in momentul in care intrebi o tipografie despre conditiile pe care fisierul tau trebuie sa le indeplineasca (in special cele pentru carti de vizita) ti se va mentiona, inca de la inceput, ca imaginile trebuie sa aiba minimum 300 dpi. Aproape de fiecare data acest raspuns necesita explicatii suplimentare.

Pentru a stabili de ce DTP-istul are nevoie de imagini de minimum 300 dpi, ar trebui sa pornim de la explicarea termenului „dpi”.

DPI provine din limba engleza, de la „dots per inch” sau asa-numitele „puncte pe inch”, si se refera la capacitatea unei imprimante de a tipari/proiecta pe hartie un anumit numar de puncte separate pe unitatea de lungime.

Ca sa intelegeti mai bine la ce se refera DPI, priviti imaginile de mai jos (prima este la 1000 dpi, cea de-a doua 10 dpi).

1000 dpi10 dpi

Poti vedea diferenta dintre cele doua? Raspunsul este unul evident: nu, nu poti, deoarece nu exista nicio diferenta. DPI-ul nu are nicio legatura cu calitatea imaginii in format digital.

DPI se refera la calitatea imaginii printate pe hartie. Din acest motiv DTP-istul foloseste imagini de 300 dpi, tocmai pentru o mai buna calitate a imaginii printate.

Sursa