Evolutia in timp a cartilor de vizita

Untitled-4Cartile de vizita sunt cel mai popular instrument de promovare a propriei persoane si sau afaceri. Chiar si in trecut, oamenii au folosit cartile de vizita in diferite moduri pentru a-si prezenta intr-un mod creativ propria persoana sau afacere.

Odata cu trecerea secolelor, cartile de vizita au devenit mult mai avansate. In acest articol va vom prezenta cronologic cum s-au schimbat in timp cartile de vizita in termeni de design si eticheta de prezentare.

Cartile de vizita au aparut in China, in secolul al XV-lea. Ele s-au numit Meishi sau carti de intalnire si au servit ca o carte de vizita pentru a anunta o intalnire cu o alta persoana.

Ele au fost instrumente de auto-promovare esentiale pentru clasele superioare si erau de obicei decorate cu o caligrafie frumoasa, cu numele expeditorului si titlul detinut de acesta.
In Europa, primele carti de vizita au fost introduse in timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea si au fost mentionate ca fiind carti de comert. Acestea contineau, de obicei, o harta pentru a directiona potentialii clienti si erau tiparite in lemn taiat si prin metode letterpress.

Cartile de vizita sau cartile de comert au devenit mai avansate si mai elegante in anii 1700. Gravura in arama a devenit atunci un standard pentru producerea de carti de comert. In anii 1800 s-a nascut imprimarea litografica si cartile de vizita au inceput sa fie imprimate si cu imagini full-color.

Cartile de vizita ale anilor 1900 contineau, de obicei, numele titularului, functia acestuia sau titlul detinut, compania si alte informatii de contact relevante. Abia in anii 2000 oamenii au devenit mult mai creativi in proiectarea cartilor de vizita. Acestea vin acum forme, printate pe diverse suporturi cum ar fi metal, plastic, lemn sau cauciuc si pot fi finisate prin lacuire, pot fi in relief, mate sau lucioase.

Unii creatori neconventionali au creat carti de vizita neobisnuite cum ar fi cele comestibile, transparente sau cele 3D.